Duzun bilmədiyimiz xeyirli tərəfləri
Süfrə duzunun sadəcə yeməklərdə istifadə edəcəyinizibilirsinizsə yanılırsınız. Günlük həyatınızda işinizə yarayacaq ipucları...
Şamın əriyərkən yanlara saçılaraq tökülməsini önləyəbilərsiniz. Tək etməniz gərəkən şamınızı istifadə etmədən əvvəl duzu sudagözlətmək.
Ağcaqanad və arı dişləmələrindən sonra meydana gələnqaşıntı hissini aradan qaldırmaq üçün barmağını nəmləndirin. Sonra nəmlibarmağınızı duza toxundurub ağcaqanadın dişlədiyi yeri ovuşdurun.
Qanımızda müəyyənmiqdarda duzun olması qəbul etdiyimiz qidaların əmilməsi və hüceyrələrədaşınması üçün vacibdir. Lakin artıq olan duzun bədəndən çıxarılması dalazımdır.
Əgər bədəndə kifayət qədərsu yoxdursa, duzları ata bilmək üçün hüceyrə suları istifadə olunur. Bu hüceyrəsularının çox istifadəsi zamanı hüceyrələr ölə bilər.
Həddindən artıq istidə edən kəslərdə, əzələ kramplarımeydana gəlir. Bu Kramplardan duzlu su eridilərək xəstə müalicə edilə bilər.
Təzyiqi aşağı xəstələrə duzlu yemək və içki verilərəktəzyiq yüksəldə bilir.
Sağlam həyat qaydalarından biri də gündəlik natriumehtiyacını qarşılayacaq şəkildə duz istehlak etməkdir. Gündəlik natriumehtiyacı 2400 milliqram. Bu miqdar gündəlik 5 qram ətrafında duzla qarşılanabilər. Qidaların içində olan təbii duz (natrium) fərdlərin gündəlik ehtiyacınıqarşılayar.
Süfrə duzları iyotla zənginləşdirilmişdir. Çox azmiqdarda (1/4 çay qaşığı) yodlu duz, gündəlik yod ehtiyacını qarşılamaq üçünkifayətdir. Yod tez itkiyə uğradığında yodlu duzlar işıq keçirməyən bağlıqablarda saxlanmalıdır.
Yağ yapışan tavalara duz töküb kağız dəsmal ilətəmizləyin;
Əllərinizə sinən soğan quxusunu aradan qaldırmaq üçünəllərinizi duzla ovuşdurmağınız yetərlidir.