Gavalı var ki, şaftalıya oxşayır...

İndi bir çox meyvələr var ki, genləri dəyişdirildiyinə görə, bir - birinə oxşayırlar . Məsələn, gavalı var ki, şaftalıya oxşayır, şaftalı da var ki, gavalıya oxşayır. Özü də bu meyvələrin dadı - tamı da yaxşı deyil.
Yeyirsən, ləzzət eləmir və ağız dadı hiss eləmirsən! Amma 30- 40 il bundan əvvəl əkilmiş ağacların dadı belə deyil. Yəni o ağacların meyvəsini yeyəndə sənə ləzzət eləyir. Tək şaftalı, gavalı ağacalrının geni dəyişdirilməyib. Eləcə də yeni əkilən, alma, armud , ərik, gilas, albalı... və digər ağacların da geni dəyişdirilib. Düzdür, yeni bir əkilən ağaclar çox məhsul verir.Eləcə də kartof, soğan ,bununla yanaşı, başqa tərəvəz məhsullarının da genləri dəyişdirilib. Bəs bu, nə deməkdir? Bu o deməkdir ki, dünyanın hər yerində belə proseslər gedir.
Ancaq bu demək deyil ki, yerli növ məhsullar sıradan çıxmalıdır. Bir çox ölkələr öz yerli, təbii və dadlı məhsul növlərini qoruyub sağlamağı bacarıb. Bəs bizimkilər isə niyə başlarının altına yastıq qoyub yatıblar.Fermerin dünya nə vecinə məhsuldarlıq üçün nəyə desən al atır.Amma ölkədə də Seleksiya İnstitutu var. Və onlar zəhmət çəkib ənənəvi toxumları qorumağı, saxlamağı və yaymağa bacarmalıdır. Yoxsa, bir neçə ildən sonra bir yerli sort məhsul qalmayacaq.Ağız dadımız tamamilə qaçacaq!!! Bəs onda nə olacaq???
Emil Faiqoğlu
Digər Xəbərlər

20 yaşında öz dövlətini qurdu, vətəndaşları da var

Braziliyada heyvanların üzərində sınaq keçirilməsi qadağan edildi

Marga Wellness” və “Dreamland” məşhurları Bakıda bir araya gətirib - FOTOLAR

"Park Bulvar" media nümayəndələri ilə görüş keçirib - FOTOLAR

Al Market”də “AL, QAZAN!” tirajlı stimullaşdırıcı lotereya başladı

Türkiyədə Ərdoğana hədiyyə edilən şir balalarına ad axtarılır

Dondurmalar ləzzət eləmir...
