Banan qanı qatılaşdırır – Tromb yaradan qidalar

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır.
Adalet.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyyat və hətta bəzi sağlam qidaların potensial qan qatılaşdırıcı olmasını bildirib.
Həkim xatırladıb ki, qanın qatılaşması damarların tıxanması riskini artırır, ən vacib orqanlara - ürək və beyinə qan tədarükünün pozulmasına gətirib çıxarır. Bu cür pozuntuların nəticələri insult və infarkt ola bilər. Xüsusən yaşlılar üçün zərərli məhsulların adları çəkilib.
"Qanın maye komponenti var - plazma və formalaşmış elementlər. Onların arasındakı tarazlıq qanın nə qədər duru və ya qatı olduğunu müəyyən edir. Qan qatılaşması plazma miqdarının azalması ilə əlaqədardır”, - həkim qeyd edib.
Qatılaşmanı artıran qidalar:
Kartof, banan, şəkər, bütün şirniyyatlar, alkoqol, qazlı içkilər, bəzi göyərtilər: cəfəri, şüyüd, qoz.
Ateroskleroz, diabet, varikoz damarları kimi xroniki pozğunluqları olanlar bu məhsulları məhdudlaşdırmalı və ya tamamilə istisna etməlidir.
Digər Xəbərlər

İsti havada fiziki işlərdən çəkinin! - Ürəyə ziyandır

Kondisionerdən özünüzü qoruyun...

BMT İİV virusunun yayılmasının qarşısını almağa çağırıb

"Mado"dan alınan burqerin içərisindən görün nə çıxdı - Araşdırma başladı

Azərbaycanda xərçəng xəstələrinin sayı artdı

Əczaçılıq məhsulları üzrə xərclərimizdə artım nə ilə bağlıdır? - AÇIQLAMA

“E-bülleten” sistemi səhiyyə xidmətlərində effektivliyi və operativliyi artırır
