adalet.az header logo
  • Bakı 7°C
  • USD 1.7
08 Dekabr 2022 15:56
858
MARAQLI

Antakya – İskəndərin qarşıdurması: Kimin dönəri daha dadlıdır?

Dönər və ya Dönər kabab tarixən ilk dəfə Osmanlı Türk İmperiyasında 19-cu əsrdə ortaya çıxdı, lakin kiçik dəyişikliklərlə digər ölkələr zamanla bu ləzzəti təqlid etdilər: Suriya və Ərəb ölkələrində Şawarma, Yunanıstanda Gyro və Meksikada Taco. Qeyri-rəsmi olaraq Türkiyənin Hatay bölgəsi kimi tanınan bu ləzzətli yeməyi belə təsvir etmək olar: Ətin (və ya toyuqun) bəzi ədviyyatlar və xüsusi ədviyyatlarla qarışdırılaraq böyük bir qazana qoyularaq dik vəziyyətdə bişirildiyi ləzzətli yemək. Bu yazının bir tapşırıq olduğunu söyləməyin.

Yüz minlərlə orta təbəqənin və tələbələrin əsas qidası olan dönər, sürətli bişirilməsi və istehlakı ilə ölkə daxilində və xaricdə yüz minlərlə mağazaya çatmışdır.
Antakya və İsgəndərin dönər kababı Hatayda və Türkiyənin demək olar ki, bütün vilayətlərində “fast food”ların əvəzolunmaz hissəsidir. Hatay: Uşaqlara hamburger və pizza təklif etməzdən əvvəl “Dönər kabab yeyirsiniz?” Soruşmalısan. Hataylı bir adam başqa bir dostu ilə qarşılaşdıqda, onların Donnerin evində görüşmə ehtimalı 75% olur. (Görüşdən sonra Dönərhana girmə ehtimalı 25%.) Hataylılar başqa şəhərə köçmək istəsələr də, ilk növbədə Dönerhan yerini tapıb sınayacaqlar, yaxşı olsa yaxın olacaqlar. bir yerdə yaşayır, şəhəri buradan öyrənir. İstəyirsinizsə, bu həvəsi qiymət, insanların vərdişləri və ya hazırlanma sürəti ilə izah edə bilərsiniz, lakin Hataylıların fikrincə, Dönərin dadına heç bir yemək uyğun gəlmir. Əsl dönərsevər “Hatayda ən yaxşı dönər haradadır?” deyə soruşur. o soruşur. Alacağınız cavab “İskəndər Dönər, yoxsa Antakya Dönər?” olacaq. çünki soruşa bilərsiniz. Qastronomiya baxımından inanılmaz zənginliyə malik olan Hatayda səhər yeməyi üçün cəmi 20 növ yemək olduğunu nəzərə alsaq, Dönərdə fərqlilik olması qaçılmazdır. Beləliklə, Hatayın hər küncündə fərqli bir ləzzət tapacaqsınız.

Antakyaya qayıdır:

Antakya Dönerinin əsas fərqi həm çörəyin növü, həm də çox nazik çörək (bəzi bölgələrdə edilən yufka çörəyinə bənzəyir) olmasıdır; Kartof qızartması, turşu, ketçup və ya evdə hazırlanmış sarımsaqlı mayonez. “Antakya Dönəri toyuqdan deyil, qardaş!” çox adam deyir. Əslində Antakya Dönerinin başqa bir yaygın növü ətdir və bu Döner tamamilə fərqli kələm növü ilə bişirilir. Antakyadakı bəzi müəssisələr bolluq səbəbindən bu ləzzətli dönərləri əvvəlcədən sifarişlə satırlar.

İskenderun Dönər:

İlk növbədə çörəkdən danışmaq lazımdır. İskəndərin dönərindəki çörək sadəcə pide deyil, Türkiyənin hər yerində tapa bilərsiniz. Unudulmamalıdır ki, Hataydan kənarda kafe və ya restoran açanlar eyni çörəyi etməyə fürsət tapa bilməyib, hətta Hataydan çörəkçi də gətiriblər. İskəndərin dönəri nazik, dadlı, qızdırılanda və yuvarlananda qırılmayan, dilimlənməsi asan olan çörəkdən hazırlanır.

İskəndərin dönəri adətən soussuz olur, amma bəzi yerlərdə ləzzətli qayla ilə müxtəlif yeməkləri dadmaq olar. Bu Döner soğan olduğu üçün kabab kimi dadına baxa bilərsiniz; Soğan və sumaq ədviyyatı hər restoranda olmur. Bəzi müəssisələr İskenderun Dönerinə xüsusi dad vermək üçün turşu əlavə edirlər. Dönər sevərlər üçün hər iki növ dönərə hind bibəri və hətta Samandağ bibəri əlavə edilir. Bu yeməyi adətən dadlı sous və ədviyyatlı Samandağ bibəri ilə süfrəyə verirlər.