adalet.az header logo
  • Bakı 12°C
  • USD 1.7
08 Yanvar 2018 12:57
17768
SAĞLAMLIQ
A- A+

Kartofun cücərməsi təhlükəlidirmi?


















Kartofun cücərməsi gərçəkdən təhlükəlidirmi? Bəzi kartofların rəng dəyişdirərək cücərməsinə əlbət hamımız şahit olmuşuq. Bəs yaxşı kartofun qabığndakı cücərmə tam olaraq nə anlama gəlməktdədir və nədən olur?


Kartof işığa çox məruz qaldıqda kimyəvi maddə olan sola istehsalına səbəb olur.


Bu səbəbdən də kartoflar qaranlıq və sərin mühitdə saxlanmalıdır.


Kartofa yaxından baxdıqda üzərində kiçik nöqtələr olduğunu görərik. Bu nöqtələr kök bağlarıdır. Yer üstündəki bitkilərdə bu bağlardan yeni yarpaqlar və budaqlar çıxır.


Əgər kartofu da işıqlı yerdə saxlasanız, vaxt keçdikcə bu nöqtələrdən cücərtilər çıxar. Evdəki istilik səbəbindən yetişməsində günəş işığı da rol oynayır.


Günəş işığına məruz qaldıqda yumru kök bitki olan kartofda bir sıra fizioloji reaksiya baş verir. Xlorofil istehsalı yaşıl rəngin yaranmasına səbəb olur. 


Yaşıl rəng zərərli deyil, əksinə, dəmir kimi faydalı mineralların artımını təmin edir. 


Lakin gün işığı və istilik kartofdakı sola istehsalına gətirib çıxarır.