Kartofun cücərməsi təhlükəlidirmi?
Kartofun cücərməsi gərçəkdən təhlükəlidirmi? Bəzi kartofların rəng dəyişdirərək cücərməsinə əlbət hamımız şahit olmuşuq. Bəs yaxşı kartofun qabığndakı cücərmə tam olaraq nə anlama gəlməktdədir və nədən olur?
Kartof işığa çox məruz qaldıqda kimyəvi maddə olan sola istehsalına səbəb olur.
Bu səbəbdən də kartoflar qaranlıq və sərin mühitdə saxlanmalıdır.
Kartofa yaxından baxdıqda üzərində kiçik nöqtələr olduğunu görərik. Bu nöqtələr kök bağlarıdır. Yer üstündəki bitkilərdə bu bağlardan yeni yarpaqlar və budaqlar çıxır.
Əgər kartofu da işıqlı yerdə saxlasanız, vaxt keçdikcə bu nöqtələrdən cücərtilər çıxar. Evdəki istilik səbəbindən yetişməsində günəş işığı da rol oynayır.
Günəş işığına məruz qaldıqda yumru kök bitki olan kartofda bir sıra fizioloji reaksiya baş verir. Xlorofil istehsalı yaşıl rəngin yaranmasına səbəb olur.
Yaşıl rəng zərərli deyil, əksinə, dəmir kimi faydalı mineralların artımını təmin edir.
Lakin gün işığı və istilik kartofdakı sola istehsalına gətirib çıxarır.
Digər Xəbərlər
29 Mart 2024 10:03
Kimyəvi saç düzləşdirmənin təhlükələri ortaya çıxıb
27 Mart 2024 13:15Lerikdə 3 ailənin 11 üzvü qidadan zəhərləndi
27 Mart 2024 11:19Bayram günlərində yüzlərlə şəxs xəstəxanaya yerləşdirilib - RƏSMİ
27 Mart 2024 09:55Xərçəngə tutulma riskini azaldan qida
26 Mart 2024 09:00