Xərçəngin qarşısını alan vitamin var
Bu məsələ indiyə qədər mübahisəlidir. İllər əvvəl iki alim bu yönümdə kliniki araşdırmalar aparmış və bir sıra müsbət nəticələr əldə etmişdir. Nəticədə B17 vitamininin xərçəng hüceyrələrini məhv etdiyi, yeni xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını aldığı sübüt olunmuşdur. Yəni vitamin həm müalicəvi həm də profilaktik olaraq istifadə oluna bilər. Lakin bir sıra digər araşdırmalar göstərir ki, xərçəng ilə mübarizə zamanı yalnız B17 vitamini ilə yox, bir sıra digər vitaminlərlə də kombinə olaraq aparılır.
Bu fikri təkzib edən alimlər də az deyil. Nəzərə alsaq ki, demək olar hər bir orqanda xərçəng prosesinin yaranması mümkündür o zaman belə bir sual yararnır.
Laetril istifadəsinin Amerikada qadağan olunma səbəblərinə gəldikdə isə lazımsız reklamlar və tərkibindıki "cyadine" maddəsinin olduğu deyilir. Belə ki, yüksək dozada bu maddə zəhər təsiri göstərir.
B17 vitamini acı badam, armud tumu, alma tumu, ərik tumu, kətan tumu, şaftalı tumu, balqabaq tumu, zoğal, üzüm, quşüzümü, tut, heyva, noxud, ispanaq, kələm və s.də daha çox mövcuddur.